προβολή ταινίας

Posted on Updated on


Η πολιτιστική Ομάδα τουΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Α΄ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ καλεί τους συναδέλφους στην προβολή της ταινίας :

«ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του Κεν Λόουτς

την Παρασκευή 29 Νοέμβρη στις 8:00 το βράδυ στα γραφεία της ΕΛΜΕ ..

Σκηνοθεσία: Κεν Λόουτς
Πρωταγωνιστούν: Ιαν Χαρτ, Ροζάνα Παστόρ, Ζορντί Ντοντέ

Μια υπέροχη ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη Κεν Λόουτς, της οποίας η θεματολογία παραμένει επίκαιρη όσα χρόνια κι αν περάσουν.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η Ισπανία στα χρόνια του εμφύλιου πόλεμου 1936-39. Ο συνασπισμός των δημοκρατικών: σοσιαλιστές, αναρχικοί, κομμουνιστές και αμέτρητοι απλοί άνθρωποι που ονειρεύονταν μια δημοκρατική Ισπανία, προσπαθούν να αναχαιτίσουν το πραξικόπημα του στρατιωτικού Φράνκο που έσπευσε να ανατρέψει δια της βίας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Πρωταγωνιστής είναι ένας, μεταξύ των χιλιάδων εθελοντών απ’ όλη την Ευρώπη, που έσπευσαν να υπερασπιστούν την Ισπανική Δημοκρατία.

Ο Βρετανός εθελοντής κατατάσσεται στις γραμμές του POUM (κόμμα μαρξιστικής ενοποίησης) και τόσο στα χαρακώματα, όσο και στη διαμονή του στη Βαρκελώνη, βιώνει τα πολιτικά τεκταινόμενα στο πολυσυλλεκτικό μέτωπο των Δημοκρατικών. Μέσα απ’ αυτήν τη διαδρομή, τον αρχικό ενθουσιασμό, διαδέχεται ο προβληματισμός καθότι διαπιστώνει πως το μέτωπο κάθε άλλο παρά αρραγές είναι. Οι μικροκομματικές διαφορές, οι διαφορετικοί στόχοι και οι έριδες θα δημιουργήσουν ένα εμφύλιο μέσα στον εμφύλιο. Ελευθερίες που είχαν κατακτηθεί με αγώνες συρρικνώνονται και οι ένοπλες πολιτοφυλακές που είχαν αρχικά αντισταθεί στον Φράνκο, θα αντικατασταθούν από τακτικό στρατό της κυβέρνησης. Έπειτα έρχεται η σειρά των οργανώσεων όπως του POUM αλλά και των αναρχικών να κηρυχτούν παράνομες. Η εσωτερική διχόνοια θα στοιχίσει τελικά σε όλο τον Ισπανικό λαό, με την επιβολή μιας από τις σκληρότερες δικτατορίες που γνώρισε η Ευρώπη. Ο σκηνοθέτης, στηλιτεύει τη στάση του Κ.Κ.Ι., καθώς αφήνει να διαφανεί πως δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της ΕΣΣΔ αντί για του Ισπανικού λαού, αντιμετωπίζοντας από ένα σημείο κι έπειτα εχθρικά τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Το σενάριο της ταινίας είναι αρκετά κοντά στο βιβλίο Φόρος τιμής στην Καταλονία, του επίσης εθελοντή στον Ισπανικό εμφύλιο και συγγραφέα Τζ. Όργουελ. Για όσους ενδιαφέρονται για αυτήν τη μαύρη σελίδα της Ισπανικής ιστορίας, η ταινία σε γενικές γραμμές αποτυπώνει γλαφυρά τα ιστορικά περιστατικά που βοήθησαν στην επικράτηση του Φράνκο.

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “προβολή ταινίας

    Ward E. Warner said:
    27/11/2013 στο 6:58 μμ

    Το όνομα Κεμάλ του το έδωσε ο δάσκαλός του στην κατώτερη στρατιωτική σχολή της Θεσσαλονίκης λόγω της ωριμότητάς του (Κεμαλ=Ωριμος). Συνέχισε τις σπουδές του σε διάφορες ανώτερες και ανώτατες στρατιωτικές σχολές. Όταν φοιτούσε στη Σχολή Επιτελών στην Κων/πολη, εντάχθηκε στην οργάνωση ΒΑΤΑΝ (Πατρίδα). Επρόκειτο για μια οργάνωση που στρέφονταν κατά του ισλάμ, της θρησκείας, των τζαμιών, των ιεροδιδασκαλείων. Συνελήφθη και αντί να αποταχθεί, μετατέθηκε με δυσμενή μετάθεση στη Δαμασκό. Με πολλές προσπάθειες πέτυχε νέα μετάθεση στη Θεσσαλονίκη. Εδώ, εντάσσεται στην τεκτονική στοά Βεντάτα. Με τους φίλους και τέκτονες αδελφούς του ιδρύουν την οργάνωση «Ένωση και Πρόοδος», η οποία ήταν γέννημα ιταλικής τεκτονικής στοάς με ιδρυτή τον Εβραίο δικηγόρο Εμμανουήλ Καράσο(Στη στοά αυτή γίνονταν οι μυστικές συναντήσεις των Νεότουρκων ). Η δράση του γίνεται γνωστή στους στρατιωτικούς κύκλους οπότε μετατίθεται σε απομακρυσμένες φρουρές. Παντού έφερε σε πέρας την αποστολή του με τον καλύτερο τρόπο. Οι προαγωγές στο στράτευμα ακολουθούσαν η μια την άλλη. Στην εκστρατεία των συμμάχων στην Καλλίπολη συμμετείχε ως επιτελάρχης. Η επιτυχία στην αναχαίτιση του εχθρού ήταν η αρχή της λαμπρής του καριέρας. Η φήμη του ως άριστου στρατιωτικού πανικόβαλε την Αυλή. Απαγορεύτηκε η αναφορά στο όνομά του στον Τύπο της εποχής.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.