Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ- Προς: ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ «Πελοπόννησος»

Posted on


Πάτρα, 12-7-2013

Κοιν: Τοπικά ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με όσα γράφτηκαν στη στήλη της εφημερίδας σας «Λοξές Ματιές»στο φύλλο της Παρασκευής 12 Ιουλίου 2013 η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας σημειώνει τα εξής:

1)Οι εκπαιδευτικοί των 50 ειδικοτήτων που καταργούνται στην Τεχνική Εκπαίδευση διορίστηκαν από την Ελληνική Πολιτεία επειδή αυτή έκρινε μέσα από τους αρμόδιους φορείς της (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) ότι χρειάζονταν για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Δεν ήταν ρουσφέτι κανενός βουλευτή ή πολιτευτή, δεν μπήκαν από το «παράθυρο» στην εκπαίδευση αλλά μέσα από διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες.

2) Εκτός κάποιων λίγων ειδικοτήτων (κυρίως ΔΕ που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία των σχολικών εργαστηρίων ) η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι κλάδου ΠΕ(πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) και με παιδαγωγική επάρκεια (πτυχίο ΣΕΛΕΤΕ).

3) Τα αντικείμενα διδασκαλίας των εκπαιδευτικών καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις ύστερα από εισηγήσεις των επιστημονικών και παιδαγωγικών φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας. Άρα κάτι περισσότερο γνωρίζουν αυτοί για την ανάγκη ύπαρξης αυτών των ειδικοτήτων .Επισημαίνουμε ότι για την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου που αφορούσε την κατάργηση των παραπάνω ειδικοτήτων καμία τέτοια εισήγηση δεν υπήρξε.

4) Η άποψή του αρθρογράφου σας «…από αυτή τη λίστα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Μέση Τεχνική Εκπαίδευση έχει μετατραπεί σε μια αποθήκη μαθητών και εκπαιδευτικών» δε θίγει μόνο μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά πρωτίστως αυτόν τον ίδιο που τα γράφει με τη σημειολογία των λέξεων που χρησιμοποιεί.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο ρόλος του Τύπου πιστεύουμε πως είναι να πληροφορεί, να κρίνει και να ελέγχει και όχι να λειτουργεί ως το μακρύ επικοινωνιακό χέρι της Κυβέρνησης, θολώνοντας την αλήθεια, εντείνοντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και επικροτώντας της απολύσεις και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου.

Τελειώνοντας, θέλουμε να σας βεβαιώσουμε ότι η ΟΛΜΕ και θέσεις έχει και ολοκληρωμένο σχέδιο για την Τεχνική Εκπαίδευση προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών μας και της ελληνικής κοινωνίας και μπορείτε να το αναζητήσετε .Καλούμε όμως και τον αρθρογράφο σας να σκεφθεί ποιος έχει την ευθύνη για τις αλλεπάλληλες «εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις « στην Τεχνική Εκπαίδευση τα τελευταία 15 χρόνια που την έφθασαν στο σημείο που περιγράφει: η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ή οι εκπαιδευτικοί;

Υ.Γ Θεωρούμε αυτονόητη τη δημοσίευση της παρούσας απάντησής μας στο ίδιο σημείο με την άποψη του αρθρογράφου σας, για την εξυπηρέτηση της αντικειμενικής πληροφόρησης

Advertisements