ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Posted on Updated on


 

ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

1.

Δ΄ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 12-02-2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΩΝ ΤΗΣ Δ΄ ΕΛΜΕ Θ.

21η ΜΑΡΤΗ : Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Η 21η Μάρτη είναι μέρα σταθμός για το αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Η μέρα αυτή μας υπενθυμίζει την 21η Μάρτη 1960, όταν 70 μαύροι φοιτητές, που διαδήλωναν ειρηνικά μαζί με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές κατά των ρατσιστικών νόμων του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής, έχασαν τη ζωή τους από εν ψυχρώ πυροβολισμούς της Νοτιοαφρικανικής αστυνομίας. Μετά από έξι χρόνια, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Η 21η Μάρτη είναι μέρα που έχει καθιερωθεί πια τα τελευταία χρόνια να οργανώνονται αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συζητήσεις, διαδηλώσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, τόσο μέσα στα σχολεία, όσο και έξω, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών και των άλλων εργατικών συνδικάτων.

Η Γενική Συνέλευση της Δ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εξουσιοδοτεί το ΔΣ της να καλέσει ανοιχτή σύσκεψη σε συνεργασία με άλλες ΕΛΜΕ, Διδασκαλικούς Συλλόγους, φορείς και συλλογικότητες που συμφωνούν και ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, για τη διοργάνωση αντιρατσιστικής-αντιφασιστικής διαδήλωσης και άλλων εκδηλώσεων με αφορμή την 21η Μάρτη, την ίδια ή και άλλες ημέρες.

29/01/2013 – Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. Θεσσαλονίκης: 21η Μάρτη – Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Πατήστε εδώ.

2.

Με αφορμή την 21η Μάρτη- παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού-, η Θεσσαλονίκη έχει την ευκαιρία να στείλει ένα ηχηρό αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό μήνυμα! Η Αντιφασιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών έχει πάρει την πρωτοβουλία να καλέσει τις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ- και στη συνέχεια συλλογικότητες κι αντιφασιστικές επιτροπές- να διοργανώσουν μαζικές εκδηλώσεις στις 21/3 ή και άλλες μέρες.

Το αντιρατσιστικό- αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να ορίσει αυτήν την ημερομηνία ως έναν σταθμό, ενώ είναι ευκαιρία να συναντηθούν όλα τα ποτάμια αντιφασιστικής αντίστασης που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Ακολουθεί το ψήφισμα που πέρασε από την γενική συνέλευση της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στις 29 Γενάρη:

ΨΗΦΙΣΜΑ

21η ΜΑΡΤΗ: Παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού

Η 21η Μάρτη είναι μέρα σταθμός για το αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Η μέρα αυτή μας υπενθυμίζει την 21η Μάρτη 1960, όταν 70 μαύροι φοιτητές, που διαδήλωναν ειρηνικά μαζί με χιλιάδες άλλους διαδηλωτές κατά των ρατσιστικών νόμων του απαρτχάιντ στην πόλη Σάρπβιλ της Νοτίου Αφρικής, έχασαν τη ζωή τους από εν ψυχρώ πυροβολισμούς της Νοτιοαφρικανικής αστυνομίας. Μετά από έξι χρόνια, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

Η 21η Μάρτη είναι μέρα που έχει καθιερωθεί πια τα τελευταία χρόνια να οργανώνονται αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συζητήσεις, διαδηλώσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις, τόσο μέσα στα σχολεία, όσο και έξω, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών και των άλλων εργατικών συνδικάτων.

Η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εξουσιοδοτεί το ΔΣ της να καλέσει ανοιχτή σύσκεψη σε συνεργασία με άλλες ΕΛΜΕ, Διδασκαλικούς Συλλόγους, φορείς και συλλογικότητες που συμφωνούν και ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, για τη διοργάνωση αντιρατσιστικών-αντιφασιστικών εκδηλώσεων με αφορμή την 21η Μάρτη, την ίδια ή και άλλες μέρες.

3.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2013

Η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας στον αγώνα κατά του φασισμού

ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Καρπενήσι 36100

Τηλ: 2237022459

mail: elme.eyr@gmail.com

www.elme-eyr.blogspot.gr Καρπενήσι 15 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ με ομόφωνη απόφαση στην τελευταία συνεδρίασή του αποφάσισε να πραγματοποιήσει αντιφασιστικό – αντιρατσιστικό διήμερο εκδηλώσεων την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στο Καρπενήσιμε στόχο την ευαισθητοποίηση σύσσωμης της σχολικής κοινότητας ( μαθητές – εκπαιδευτικοί – γονείς ), αλλά και της τοπικής κοινωνίας.

Πιστεύουμε ότι για τα επικίνδυνα φαινόμενα έξαρσης του νεοφασισμού, της ρατσιστικής βίας, της ξενοφοβίας και για όλα αυτά τα οποία οδηγούν την ελληνική κοινωνία στον εκφασισμό και στην σύγκρουση, το δημόσιο σχολείο και ειδικά οι δάσκαλοι οφείλουν να μιλήσουν και να πάρουν θέση. Το πρόβλημα χτυπάει επικίνδυνα και την πόρτα της εκπαίδευσης αφού πληθαίνουν τα περιστατικά νεοφασιστικής και ρατσιστικής βίας μέσα στο χώρο του δημόσιου σχολείου. Μέσα σε ένα πλαίσιο πολύπλευρης κοινωνικής, οικονομικής και ηθικής κρίσης τα φαινόμενα αυτά μπορεί να γιγαντωθούν ακόμα περισσότερο και να οδηγήσουν τη χώρα μας και την κοινωνία σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Ο ρόλος και η στάση του εκπαιδευτικού σε αυτό το περιβάλλον, μπορεί να είναι καταλυτικός, γιατί μπορεί να φωτίσει το επικίνδυνο αυτό φαινόμενο με τέτοιο τρόπο, ώστε να φανεί ο αποκρουστικός, αντιλαϊκός και αντικοινωνικός του χαρακτήρας. Το “αυγό του φιδιού” δεν πρέπει να εκκολαφθεί στην ελληνική κοινωνία που έχει σαν παρακαταθήκη και παράδοση, την εποποιία της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό. Πολύ δε περισσότερο, δεν πρέπει να εκκολαφθεί μέσα στο χώρο του σχολείου που εκτός των άλλων, οφείλει να διδάσκει αξιοπρέπεια, ήθος, σεβασμό στον άνθρωπο, δημοκρατική συμπεριφορά και στάση.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος να μιλήσουμε την γλώσσα της ιστορικής αλήθειας και να πάρουμε θέση έντιμη και καθαρή, απέναντι στο νεοφασιστικό φαινόμενο με τις πολλές του εκφάνσεις και απολήξεις του. Ένα φαινόμενο που έφερε ανείπωτη δυστυχία και ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο με 50 εκατομμύρια νεκρούς. Ένα φαινόμενο που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του και στη χώρα μας με τις μαζικές καταστροφές ,τις 350000 θύματα, τα ολοκαυτώματα όπως των Καλαβρύτων και του Διστόμου. Ένα φαινόμενο που και ο τόπος μας η Ευρυτανία, γεύθηκε καλά στο πετσί του με τις αλλεπάλληλες καταστροφές που υπέστη και τα πολλά θύματα που προσέφερε στον αντιφασιστικό αγώνα.

Ούτε αφωνία λοιπόν, ούτε ψευδεπίγραφη ουδετερότητα. Καθαρή και έντιμη θέση απέναντί του. Καθαρή θέση απέναντι στην ιστορία, τους μαθητές μας , την κοινωνία.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Μαστροκώστας Κώστας Πανοπούλου Φωτεινή

Αντιφασιστικό διήμερο στο Καρπενήσι

ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ – ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

7.30 μ.μ. Αίθουσα Βασικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου

Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι πατεράδες μας μετανάστες, εμείς νεοφασίστες και ρατσιστές;

· Αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Ρώσου σκηνοθέτη Μ. Ρομ «Ο αληθινός Φασισμός»

· Κείμενα σχετικά με το φαινόμενο του φασισμού – νεοφασισμού – ρατσισμού

· Αποσπάσματα από το Καναδικό ντοκιμαντέρ «Η ελληνική νύχτα των κρυστάλλων»

· Προβολή της ταινίας του Γάλλου σκηνοθέτη Allain Rene «Νύχτα και Καταχνιά»

Δολοφονημένοι από του Ναζί Έλληνες πολίτες στο έδαφος. Οι Ναζί βγάζουν αναμνηστική φωτογραφία.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

7.30 μ.μ. Αίθουσα Βασικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου

Εκδήλωση- Συζήτηση με θέμα

Η αναβίωση του νεοφασισμού-ρατσισμού: Νεολαία και ρόλος του Δημόσιου Σχολείου

Ομιλητές – Εισηγητές

· Τσιάκαλος Γεώργιος, καθηγητής Παιδαγωγικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

· Χαραμής Παύλος, μέλος του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ και υπεύθυνος της «Ομάδας για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»

· Δάσιου Δέσποινα, μέλος του ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ και υπεύθυνη της ίδιας ομάδας στη Θεσσαλονίκη

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση αντιφασιστικής αφίσας και βιβλίου

Advertisements