«Έπαθλο» για πολυεθνικές εταιρείες τα υποχρηματοδοτούμενα δημόσια σχολεία

Posted on


 08/08/2012

Την είσοδο πολυεθνικών εταιρειών στα δημόσια σχολεία καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Αφορμή για την ερώτηση ήταν ο διαγωνισμός «Το σχολείο που θέλεις είναι στο χέρι σου», που διοργάνωσε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία σε συνεργασία με τους δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων και Ευόσμου με «έπαθλο» την κάλυψη των δαπανών για τις επισκευαστικές και βελτιωτικές εργασίες στο σχολείο που αναδείχτηκε πρώτο σε σχετική ψηφοφορία. Οι δώδεκα βουλευτές συνδέουν τον διαγωνισμό με τη διάθεση της εταιρείας να διαφημιστεί και να δημιουργήσει «καλή εικόνα», καθώς πριν από λίγους μήνες σχεδίαζε να κλείσει το εργοστάσιό της στη Ν. Ραιδεστό, εξέλιξη που αποτράπηκε από τις εργατικές κινητοποιήσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπογραμμίζουν ότι «οι μνημονιακές πολιτικές που δίνουν το επονείδιστο 2,75% του ΑΕΠ στην Παιδεία οδηγούν στην υποκατάσταση των υποχρεώσεων  του κράτους από “ιδιωτικές πρωτοβουλίες”, “φιλανθρωπίες”, “χορηγίες” και παραδίδουν το σχολείο στις δυνάμεις της «αγοράς» και του «κέρδους» και επισημαίνουν ότι «οι  διοικήσεις των δήμων -επικαλούμενες  την έλλειψη χρηματοδότησης- με τέτοιες πρακτικές ουσιαστικά νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του δημόσιου σχολείου».

Την ερώτηση κατέθεσαν οι Γ. Αμανατίδης, Τζ. Βαμβακά, Έφ. Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Π. Δριτσέλη, Μ. Κανελλοπούλου, Αϊχ. Καραγιουσούφ, Τ. Κουράκης, Χρ. Μαντάς, Αλ. Μεϊκόπουλος, Γ. Πάντζας, Π. Τατσόπουλος και Θ. Φωτίου.

2 σκέψεις σχετικά με το “«Έπαθλο» για πολυεθνικές εταιρείες τα υποχρηματοδοτούμενα δημόσια σχολεία

  Marios said:
  10/08/2012 στο 9:54 πμ

  Για τις υπόλοιπες χορηγίες σε εθνικά αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ δε γίνεται κουβέντα αν και γίνονται από ξένες πολυεθνικές εταιρίες. Ενοχλεί όμως το ότι μια ελληνική εταιρία -χωρίς να διαφημίζεται- καλύπτει κάποιες βασικές εργασίες σε σχολεία ώστε να είναι ασφαλέστερη η παραμονή των παιδιών μας τη στιγμή που το κράτος αδυνατεί να κάνει τα αυτονόητα.

  Μπάμπης said:
  09/08/2012 στο 5:24 μμ

  Ωραία! Λοιπόν πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια των παιδιών
  Το κράτος αδιαφορεί δεν επισκευάζει τα σχολεία
  Ο ιδιώτης γουστάρει για να δείξει ότι είναι καλή η εταιρεία να βοηθήσει

  Εμείς ως προοδευτικοί δεν θέλουμε. Προτιμούμε να γκρεμιστεί το σχολείο με τα παιδιά μαζί

  Κατηγορείτε την χορηγία ως αμερικανιά. Όμως δεν είναι. Η χορηγία είναι Ελληνικής προέλευσης (2500 χρόνια πριν) και το Αθηναικό κράτος υποχρέωνε τους τότε επιχειρηματίες να χορηγούν.

  Γιατί εμείς κάνουμε τα πάντα διαφορετικά από τους αρχαίους Ελληνες ? Γιατί καταφέραμε να πτωχεύσουμε ? Από το πασοκ και την ΝΔ ή επειδή ποτέ δεν κοιτάξαμε τι έκαναν οι αρχαίοι μας πρόγονοι ?
  Σας παρακαλώ σκεφτείτε τι κάνετε.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.