Η ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Posted on


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η νέα κυβέρνηση είναι όμηρος της απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου. Το κυβερνητικό πρόγραμμα –κακόγουστο ευχολόγιο- είναι μόνο το άλλοθι για την πλήρη και απόλυτη επιβολή της μνημονιακής λεηλασίας τα επόμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα:

–          Οι θέσεις που περιέχονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν προορίζονται για υλοποίηση αλλά για διαπραγμάτευση με την τρόικα, αφού αφορούν ρητές δεσμεύσεις του μνημονίου.

–          Η διαφαινόμενη ως γενική επιδίωξη της κυβέρνησης να μη γίνουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων και να μην επιβληθούν νέοι φόροι δεν είναι μνημονιακά εφικτή. Και αυτό, γιατί με βάση το δεύτερο μνημόνιο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα οποία έχουν δεσμευτεί οι κυβερνώντες, ύψους 12 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-14. Ακόμα και αν γίνει δεκτή από την τρόικα η επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, που ζητά η κυβέρνηση, και πάλι αυτό το ποσό είναι αδύνατον να συγκεντρωθεί χωρίς περισσότερους φόρους και περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων. Και βέβαια, οι νέοι φόροι θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους μισθωτούς, αφού στο κυβερνητικό πρόγραμμα δεν γίνεται καμία αναφορά στη φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, του χρηματιστηριακού πλούτου, του συγκεντρωμένου πλούτου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα προσπαθήσει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο και έχουν αποφασιστεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, στο 2ο μνημόνιο αναφέρεται ότι από τις αρχές του 2012 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πώληση των ποσοστών του δημοσίου σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΟΔΙΕ, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο προγραμματίζονταν οι διαδικασίες για ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ και ΛΑΡΚΟ.

Σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες από το 2ο μνημόνιο απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων, αναφέρεται μεν στο κεφάλαιο για την αναθεώρηση του μνημονίου το «όχι άλλες απολύσεις στο Δημόσιο», αλλά στην ενότητα «κατάργηση – συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και φορέων» αναφέρεται ότι «στόχος μας είναι να μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας». Εξάλλου, ο «μνημονιακός» τύπος έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει την κοινή γνώμη με δημοσιεύματα που τονίζουν την αναγκαιότητα των απολύσεων.

Επομένως, θα υπάρξει πρόβλημα για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αλλά και τους διορισμούς μόνιμων συναδέλφων, και βέβαια η μη απόλυση μόνιμων εκπαιδευτικών και γενικότερα δημόσιων υπαλλήλων δεν αποτελεί κυβερνητική δέσμευση αλλά έναν απλό στόχο.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι οι κυβερνητικές κατευθύνσεις είναι καθορισμένες από το Μνημόνιο 2 και τις ντιρεκτίβες Βερολίνου και Βρυξελλών, καθώς και από τα συμφέροντα τραπεζιτών και βιομηχάνων.

Το σίγουρο είναι πως η νέα κυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξαπολύσει άγρια επίθεση με στόχο τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα δημόσια αγαθά.

Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος στο πλαίσιο του ευρύτερου λαϊκού κινήματος. Μια ανασυγκρότηση και στο περιεχόμενο των στόχων και αιτημάτων μας και στις μορφές συσπείρωσης και πάλης, που πρέπει να αναβαθμιστούν με στόχο την πραγμάτωση αποφασιστικών αγώνων, που θα αποτρέψουν την εφαρμογή μέτρων, θα ακυρώσουν τις αντιλαϊκές επιλογές και θα οδηγήσουν σε κατακτήσεις.

Ο κλάδος μας, κλάδος με μακρόχρονη παράδοση αγώνων, οφείλει με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, σε συνεργασία με τη ΔΟΕ και με όλους τους εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να προχωρήσει σε πρόγραμμα πολύμορφων κινητοποιήσεων για την απόκρουση της μνημονιακής κυβερνητικής επίθεσης, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης και όλων των κοινωνικών αγαθών, καθώς και για την υπεράσπιση των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.