Αυτοαξιολόγηση -αξιολόγηση- μισθολογική στασιμότητα = απολύσεις

Posted on


 Ε’ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ         ΠΑΛΛΗΝΗ  22.4.2012

             Όχι  στα ερωτηματολόγια  των πιλοτικών σχολείων

  1. Η αξιολόγηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται κάθε φορά από την εξουσία όχι για βελτίωση των υπηρεσιών, ούτε για τη βελτίωση του εργαζόμενου, αλλά για τον έλεγχο και χειραγώγηση των εργαζομένων.
  2. Τα περί βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου και αναβάθμισης του εκπαιδευτικού  μέσω της αξιολόγησης ή αυτοαξιολόγησης αφορούν τα ΜΜΕ  που κάθε φορά λιβανίζουν την εξουσία. Η αξιολόγηση στοχεύει στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, στη μισθολογική  και βαθμολογική καθήλωσή τους, αλλά και σε απολύσεις. Ενώ η  αυτοαξιολόγηση  σχολικών μονάδων θα είναι το εργαλείο για την κατηγοριοποίησή τους, με σκοπό να υλοποιηθεί η διαδικασία καταργήσεων και συγχωνεύσεών τους. Και όχι μόνο.
  3. Είναι πλέον φανερό  ότι η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Όταν το μνημόνιο προβλέπει 150.000 απολύσεις στο δημόσιο, ποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι θα μείνει απέξω κάποιο Υπουργείο;
  4. Η κυβέρνηση με δελτίο αναγγέλλει ότι  «με την έναρξη του νέου σχολικού  έτους 2012-2013 η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου(ΑΕΕ) θα εφαρμοσθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες  Προσχολικής, Δημοτικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιστημονική ομάδα έργου της ΑΕΕ και το υπουργείο σχεδιάζουν: επιμόρφωση όλων των επιλεγέντων σχολικών συμβούλων και όλων των διευθυντών και εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων για την εφαρμογή της ΑΕΕ στα σχολεία»
  5. Για να μη νομίσει κανείς ότι η αξιολόγηση σταματάει στην επιμόρφωση των αξιολογητών, η πρώην Υπουργός παιδείας κ. Διαμαντοπούλου με δηλώσεις της φροντίζει να υπενθυμίσει αυτό που ισχύει στο νέο μισθολόγιο: Φέτος θα εφαρμοσθεί υποχρεωτικά, γιατί όσοι καθηγητές και δάσκαλοι δε συμμετέχουν,  δε μπορεί να έχουν καμία εξέλιξη.
  6. Άλλωστε με το νέο μισθολόγιο όλοι οι Δ.Υ θα  αξιολογούνται –βαθμολογούνται και δε θα περνούν όλοι στον επόμενο βαθμό, ακόμη και αν είναι όλοι άριστοι. Η εξέλιξη προβλέπεται να γίνεται με ποσοστό. Η αξιολόγηση  θα φιλτράρει τις προαγωγές και θα είναι το όργανο για την επιβολή της κυβερνητικής επιβολής μέσω της  βαθμολόγησης που προωθεί το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση του κλάδου.
  7. Κανένας εκπαιδευτικός δεν πρέπει να αποδεχθεί την αξιολόγηση  που ετοιμάζουν. Κανένας  να μη συναινέσει να γίνει ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων. Όλοι με μια γροθιά θα ακυρώσουμε κάθε διαδικασία εφαρμογής της αξιολόγησης. Καμία απόλυση συναδέλφου.
  8. Ο νέος Υπουργός παιδείας κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζήτησε και έλαβε τετράμηνη παράταση, για να εκδοθεί νέο προεδρικό διάταγμα, επειδή «τα χαρακτηριστικά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι ιδιαίτερα και δεν προσιδιάζουν σ´ αυτά των υπόλοιπων υπαλλήλων του δημόσιου τομέα». Σε περίπτωση που δεν εκδοθεί νέο προεδρικό διάταγμα μέσα σε 4 μήνες, «εφαρμόζονται και για τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι διατάξεις των άρθρων 7, 8 και 9 του ν. 4024/2011.»
  9. Το υπουργείο άρχισε την αξιολόγηση στα πιλοτικά σχολεία. Μέχρι τις 25 Απριλίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Προβλέπεται ότι για κάθε μάθημα ο διδάσκων σε κάθε σχολείο θα συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο, στην αρχή ανώνυμα, μέχρι να τσιμπήσουν το δόλωμα όλοι. Τα σχολεία αυτά υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, χωρίς να ερωτηθούν. Επειδή τα περί βελτίωσης του εκπαιδευτικού και της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι κοροϊδία σε μια εποχή που μειώνονται οι μισθοί, οι δαπάνες για την παιδεία  προβλέπεται να μηδενισθούν, σχολεία έκλεισαν και θα κλείσουν, εκπαιδευτικοί θα απολυθούν, η μισθολογική προαγωγή συνδέεται με την αξιολόγηση, δεν είναι δυνατόν εμείς οι εκπαιδευτικοί να σκάβουμε οι ίδιοι το λάκκο μας. Το Δ. Σ της ΕΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους στα πιλοτικά σχολεία να μη συμπληρώσουν κανένα ερωτηματολόγιο.  Καμία εμπιστοσύνη  ότι η αξιολόγηση θα θεραπεύσει τα προβλήματα της εκπαίδευσης, που  η ίδια η κυβέρνηση τα έχει δημιουργήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ερωτηματολόγια καλείται ο εκπαιδευτικός να προτείνει τρόπους βελτίωσης των προτεινόμενων μέτρων και δεν έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις τυχόν διαφωνίες του.

10. Το Δ.Σ της ΕΛΜΕ καλύπτει συνδικαλιστικά  όλους τους συναδέλφους των πιλοτικών σχολείων, που θα αρνηθούν να συμπληρώσουν  τα ερωτηματολόγια, μη αποδεχόμενοι έτσι    τη συμμετοχή τους  στη διαδικασία αξιολόγησης .

Η πρόεδρος                                                        Ο γραμματέας

Άννα Μπαχτή                                              Δημ. Μπαξεβάνης

Advertisements