Μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά φτιαγμένοι για τους θεσμούς!»

Posted on


Γιάννης Μηλιός
Ο «θεσμικός» καθηγητής (ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ)
Τον γνωρίζουμε όλοι από τις τριμηνιαίες εκθέσεις του για την ελληνική οικονομία. Από τις συνεχείς επικλήσεις του για την περιστολή δαπανών και τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους. Από τη μέριμνά του για την «πάταξη» του πληθωρισμού όταν η ανεργία καλπάζει. Για την πολύ «επιλ…εκτική» γνώση που είχε, έχει και θα έχει για το ύψος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ανάλογα με την κυβέρνηση που είναι στην εξουσία και ανάλογα με τη δημιουργική λογιστική που αυτή εφαρμόζει για να προσαρμόσει τους «αδιάψευστους» αριθμούς στις ανάγκες μιας πολύ ελαστικής πολιτικής τρομοκρατίας.
Εκείνο που δεν έχει συζητηθεί καθόλου έως σήμερα είναι το «θεσμικό βάθος» του. Ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εποπτεύει το τραπεζικό σύστημα με στόχο τη συστημική σταθερότητα και τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων που υποβάλλουν οι διοικήσεις. Έλα όμως που έχει περάσει από αυτή τη θέση, του ελεγχόμενου, πρόσφατα γιατί ο κ. Διοικητής ήταν:
• Chief economist στην Alpha Bank
• Διευθύνων Σύμβουλος στην Emporiki Bank
• Διευθύνων Σύμβουλος στην Τράπεζα Πειραιώς
Όμως ο κ. Διοικητής φαίνεται ότι τώρα που έχει τη θέση του ελεγκτή «αγνοεί» αυτά που γνώριζε ως διευθυντικό στέλεχος, τους «σκελετούς στα ντουλάπια», που θα κληθεί να χρηματοδοτήσει τώρα το ελληνικό Δημόσιο με πλήρη προστασία των «δικαιωμάτων» των βασικών μετόχων.
Άλλο ένα ρεκόρ «θεσμικής άγνοιας» που συναγωνίζεται εκείνη του δημόσιου ελλείμματος του 2009.
Μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά φτιαγμένοι για τους θεσμούς!
Advertisements