ΤΑ ΜΕΤΡΑ-«ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Posted on Updated on


Το νέο μνημόνιο, «κινεζοποιεί» τον κόσμο της εργασίας και καταδικάζει την οικονομία σε μια ύφεση χωρίς τέλος. Αναλυτικότερα τα μέτρα-«λαιμητόμος» του νέου μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων έχουν ως εξής: 

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

– «Πετσόκομμα» ή και πλήρη εξάλειψη φοροαπαλλαγών. Αυτό σημαίνει πρακτικά νέες, τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις για εκατομμύρια πολίτες που έχουν σήμερα στεγαστικά δάνεια, πληρώνουν ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής, ιατρικές δαπάνες, ασφαλιστικές εισφορές κτλ. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθούν όλες οι φοροαπαλλαγές που αφορούν την πρώτη κατοικία είτε αφορά αγορά είτε γονικής παροχή ή κληρονομιά.

Κατάργηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ στο 19% ή στο 21%,  που σημαίνει μεγάλη αύξηση των χαμηλών συντελεστών που επιβαρύνουν τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τον τουρισμό, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων.

– Ενιαίος, αυξημένος φόρος στα ακίνητα. Ενοποίηση όλων των φόρων που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία σε έναν, που θα ενσωματώνει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011 και του 2012 ο οποίος ακόμη δεν έχει εισπραχθεί (έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ), το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (δεν προβλέπει αφορολόγητο).

– «Απλοποιημένο» πρόγραμμα φορολόγησης προσωπικού και εταιρικού εισοδήματος, δηλαδή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους πολίτες και τις μικρές επιχειρήσεις και μείωση (πιθανότατα) της φορολόγησης για τις μεγάλες Ανώνυμες Εταιρείες

Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος,   δηλαδή ένας φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα που προέρχονται από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.).

–          Κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του 2012 και παράδοση των φορολογικών αντικειμένων σε τράπεζες και ιδιώτες.

ΣυντάξειςΕπικουρικά ταμεία

Από 1η Ιανουαρίου 2012 περικόπτονται κατά 12% οι κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων για το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ.

Υψηλότερες θα είναι οι περικοπές στο ΝΑΤ, μείωση 7% της κύριας σύνταξής, στο σύνολο του ποσού της.

Οι επικουρικές συντάξεις έως 250 ευρώ θα μειωθούν κατά 10% στο σύνολο του ποσού, από 251 έως 300 ευρώ θα μειωθούν κατά 15% στο σύνολο επίσης του ποσού και από 301 και άνω θα μειωθούν κατά 20%, ομοίως στο σύνολο του ποσού. Η περικοπή θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα γίνει αναδρομικά από 1-1-2012 σε 8 δόσεις.

Επανεξέταση στα τέλη Ιουνίου των Ταμείων που έχουν περιοδικές εφάπαξ καταβολές. Από το Μάρτιο 2012 ενοποίηση είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φόρων και ενοποίηση ελέγχου καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Πλήρης ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική των ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών, και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων. Στόχος της ενοποίησης είναι η μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης σε ασφάλιση ιδιωτικού χαρακτήρα και η καταλήστευση των αποθεματικών των πλεονασματικών ταμείων.
Η τρόικα ζητεί «επανεξέταση» (βλ. νέα μείωση) κύριων συντάξεων τον Ιούλιο του 2012, εάν διατηρείται το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Στον τομέα του μη μισθολογικού κόστους, το νέο μνημόνιο επιβάλλει να υπάρξει μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% με την κατάργηση των εισφορών για ΟΕΚ-ΟΕΕ. Οι δύο αυτοί οργανισμοί κλείνουν. Περαιτέρω μείωση κατά 3% των εισφορών ΙΚΑ από 1.1.2013.

Ιδιωτικοποιήσεις

19 δισ. ευρώ προβλέπονται για έσοδα αποκρατικοποιήσεων στο νέο μνημόνιο στο οποίο τίθεται στόχος για ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ , ΕΥΑΘ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου.

Επαναλαμβάνεται η δέσμευση που αποτελεί και ιδρυτικό νόμο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου που δεν μπορούν να πουληθούν. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι όποιο κομμάτι από την κινητή και την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου μπαίνει στο πρόγραμμα και δεν καταφέρνει να πουληθεί στην ώρα του μπορεί να πουληθεί τμηματικά ή σε τιμή που προσφέρει η αγορά.

Ξεκαθαρίζεται ότι το ξεπούλημα της ιδιωτικής και της δημόσιας περιουσίας αξίας ύψους 50 δισ. ευρώ είναι δεδομένη, έστω και αν χρειαστεί να ολοκληρωθεί κάποια χρόνια αργότερα. Το κείμενο επιβάλλει επίσης στο Ταμείο να αλλάξει τη νομοθεσία για τη διαχείριση και τη χρήση των δημοσίων ακινήτων με στόχο να έχει δημιουργηθεί ένα «καλάθι» από 3.000 ακίνητα για ξεπούλημα μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Τονίζεται επίσης ότι το Ταμείο Αξιοποίησης θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα σε θέματα διαχείρισης δημόσιας περιουσίας και χρήσης γης ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερα η «αξιοποίηση».

Δημόσιο

Δέσμευση για 15.000 απολύσεις το 2012. Επίσης, το νέο Μνημόνιο προβλέπει 150.000 «αποχωρήσεις» έως το τέλος του 2015.

Επιπλέον, θα υπάρξουν νέες περικοπές μισθών.

Υγεία

Σαφής δέσμευση για περαιτέρω, δραστική μείωση της ιατρικής και φαρμακευτικής δαπάνης, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε τριτοκοσμικά επίπεδα τις παροχές υγείας.

Ανοικτά επαγγέλματα

Στο θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων το μνημόνιο ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία σχετικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πλήρη ολοκλήρωση της απελευθέρωσης την 31η Μαρτίου.

Θα δρομολογηθεί άμεσα η απελευθέρωση των επαγγελμάτων των οδικών μεταφορών, δηλαδή των ταξί και των φορτηγών δημόσιας χρήσης, τα οποία έχουν «καθυστερήσει» περίπου ένα χρόνο.

Επίσης, το κείμενο δεσμεύει όλους για τη δημιουργία νέας νομοθεσίας με την οποία θα αίρονται τα εμπόδια και οι ελάχιστες αμοιβές, τις οποίες διατήρησε και ο σχετικός νόμος του 2011 για γιατρούς και δικηγόρους.

Εργασιακά
Περικοπές στον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ και «κουρέλιασμα» των συλλογικών διαπραγματεύσεων:

1. Μείωση του μισθού κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
Ένας εργαζόμενος άγαμος μέχρι σήμερα λάμβανε 751,39 ευρώ και με τη μείωση 22% θα παίρνει 586,08 ευρώ μικτά.

2. Πάγωμα του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το τέλος της προγραμματικής περιόδου (2015).

3.Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).

Την κατάρρευση του κατώτατου μισθού είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν οι καταρρεύσεις όλων των κλαδικών συμβάσεων και όλων, συλλήβδην, των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η μείωση του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ θα συμπαρασύρει προς τα κάτω όλους τους μισθούς. Με τις κλαδικές συμβάσεις να είναι πια παρελθόν, η μείωση μισθού για τους εργάτες και υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα θα κυμανθεί από 10% έως και 40%. Το μοναδικό «εμπόδιο» που παραμένει ως τώρα για τους εργοδότες είναι η ΕΓΣΣΕ.

Επιπλέον, η μείωση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το επίδομα ανεργίας, το επίδομα ασθενείας, τις αποζημιώσεις, τα δώρα και τα οικογενειακά επιδόματα, τη ρύθμιση των υπερωριών , την απασχόληση της νύχτας καθώς και το ύψος των συντάξιμων αποδοχών .


Επιπλέον εργασιακές ανατροπές πέραν του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ: 

1. Μέγιστη διάρκεια συλλογικών συμβάσεων τρία χρόνια.

2. Οι ισχύουσες συμβάσεις λήγουν ένα χρόνο μετά τη νομοθέτηση του προγράμματος.
3. Μετενέργεια: μείωση του χρόνου της από έξι μήνες σε τρεις. Μετά τους τρεις μήνες ξεκινά η διαπραγμάτευση από το «κατώφλι» της ΕΓΣΣΕ. Σήμερα βρίσκονται σε ισχύ δεκάδες κλαδικές συμβάσεις . Με το ισχύον εργατικό δίκαιο , μετά τη λήξη τους και τη λήξη της 6μηνης μετενέργειας, στη διάρκεια της οποίας ισχύουν στο ακέραιο οι όροι της σύμβασης , η επόμενη συλλογική η ατομική σύμβαση που θα συνομολογήσουν τα δύο μέρη , δε θα μπορούσε να επιβάλει δυσμενέστερους όρους οικονομικούς και θεσμικούς από την προηγούμενη σύμβαση. Τώρα η μετενέργεια θα διαρκεί μόνο για 3 μήνες και με τά την πάροδο του 3μηνου οι όροι θα μπορούν να είναι δυσμενέστεροι, αρκεί να μην είναι χειρότεροι της ΕΓΣΣΕ.
Η, επί της ουσίας, λοιπόν κατάργηση της μετενέργειας θα έχει τις εξής συνέπειες:
Α) ο εργαζόμενος μπορεί να υποχρεωθεί να υπογράψει ατομική σύμβαση από μηδενική βάση υπό την απειλή της απόλυσης.

Β) ο εργοδότης μπορεί να προσλάβει εργαζόμενο με όποιους όρους θέλει εκτός πεδίου συλλογικών συμβάσεων.

4. Διατηρούνται γενικά επιδόματα όπως: θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης, επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται έως τη σύναψη νέας συμφωνίας (συλλογικής ή ατομικής).

5. Κατάργηση μονιμότητας σε όλες τις εταιρίες (ΔΕΚΟ, τράπεζες).
6. Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) μέχρις ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από 10%.
7. Κατάργηση μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία κρίνονται μόνο οι βασικοί μισθοί. Λαμβάνενται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Ήδη με το άρθρο 14 του ν. 3899/10 για τη λειτουργία του ΟΜΕΔ, έχουν επιβληθεί περιορισμοί, καθώς η δυνατότητα προσφυγής στη Διαιτησία δόθηκε και στην εργοδοτική πλευρά, και η Διαιτησία αφορά πλέον μόνο για τον βασικό μισθό ή ημερομίσθιο και όχι το σύνολο των ρυθμίσεων της συλλογικής σύμβασης. Τώρα, με την επιδιωκόμενη αλλαγή αφαιρείται, επί της ουσίας, η δυνατότητας προσφυγής του εργατικού συνδικάτου.

 

Πετσόκομμα κοινωνικών επιδομάτων

Μέτρα για διακοπές προγραμμάτων και εισοδηματικό όριο για την παροχή επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας με στόχο την εξοικονόμηση ποσού ύψους 1,5% του ΑΕΠ, για την περίοδο ισχύος του προγράμματος (2012-2015).

«Λουκέτο» σε Εργατική Κατοικία και Εστία

Δύο βασικοί Οργανισμοί Κοινωνικής Πολιτικής καταργούνται, όπως και οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ αυτών. Πρόκειται για τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, στους οποίους κυνικά μπαίνει «λουκέτο». Κατ’ επέκταση καταργούνται και τα κοινωνικά προγράμματα που εφαρμόζουν οι εν λόγω Οργανισμοί.

-Μειώνονται περαιτέρω κατά 3% οι εισφορές προς το ΙΚΑ από 1.1.2013. Τα διαφυγόντα έσοδα για το ΙΚΑ δεν θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπλέον, στο νέο μνημόνιο γίνεται σαφές πως εάν από τη μείωση των εισφορών προκύψει επιπρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό, τότε αυτό θα καλυφθεί με νέα μείωση όλων των συντάξεων.

– Οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% και τις μειώσεις των μισθών που θα επέλθουν από τις παραπάνω κατεδαφιστικές παρεμβάσεις θα είναι τέτοιου μεγέθους, που θα αποτελέσουν την «ταφόπλακα» του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και των παροχών του (σε συνδυασμό βέβαια με το «κούρεμα» των ομολόγων των ταμείων, τη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία, τις μειώσεις μισθών και την εισφοροδιαφυγή της «μαύρης» εργασίας).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Στόχος κυβέρνησης-τρόικας είναι η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η  καθολική επικράτηση των ατομικών συμβάσεων, η διάλυση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων και η κατακόρυφη μείωση μισθών και ημερομισθίων, προκειμένου να εκτιναχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Η αντίσταση απέναντι σε αυτήν την, πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα, επίθεση αποτελεί προϋπόθεση για την ίδια την επιβίωση των εργαζόμενων, οι οποίοι καλούνται να διαλέξουν: απόλυτη εξαθλίωση και υποταγή ή αξιοπρέπεια και ανατροπή.

Advertisements