Ανακοίνωση ΕΙΝΑ (Ενωση Ιατρων Νοσοκομειων Αχαΐας) για τον ΕΟΠΥΥ

Posted on Updated on


 

Τί είναι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.;

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας δημιουργήθηκε το Μάρτιο του 2011  με το νόμο 3918/2011 και ενοποιεί τους κλάδους υγείας των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ με προοπτική την καθολική κάλυψη στην κοινωνική ασφάλιση.  Συνενώνονται οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας αυτών των ταμείων και εντάσσονται στο δίκτυό του οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ  (εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, κέντρα υγείας).

 

Ποιοι οι πόροι του;

Ο ΕΟΠΥΥ, από 1/1/12 που λειτουργεί πλήρως, διαθέτει για το 2012 το 50% των επιχορηγήσεων του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με αυτό που αναλογούσε στα ταμεία που το αποτελούν και αυτό μόνο ανσυνεχίσουν να αποδίδουν εισφορές στα ταμεία οι εργοδότες και δεν κλείσουν οι μικρο-ελευθεροεπαγγελματίες.  Αυτό σημαίνει δραματικό περιορισμό των παροχών προς τους ασφαλισμένους και ιδίως προς αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, πχ

· τα αναλώσιμα για κατακλίσεις,  του σακχαρώδη διαβήτη,  το οξυγόνο κ.α.  οι ασφαλισμένοι είναι

υποχρεωμένοι να τα προπληρώνουν και να καταθέτουν την απόδειξη στον ΕΟΠΥΥ,  από τον οποίο

εισπράττουν σε κάποιες περιπτώσεις το 75% της συνολικής δαπάνης 

· τα επιδόματα παιδιών με ειδικές ανάγκες,  όπως αυτά με σύνδρομο Down,  διακόπτονται με τη συμπλήρωση του 18ου έτους του παιδιού.

· καταργήθηκε το επίδομα τοκετού

· 700 καθημερινά φάρμακα δεν συνταγογραφούνται στον ΕΟΠΥΥ και την δαπάνη καταβάλλει ολόκληρη

ο ασθενής (αντιβηχικά, αλοιφές, παυσίπονα)

 

Πόσοι γιατροί υπηρετούν στο νέο οργανισμό;

Οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ και με προκήρυξη θα προσληφθούν 5000 γιατροί σε όλη την Ελλάδα για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Στην περιοχή της Πάτρας, μέχρι το 2011 υπηρετούσαν στο ΙΚΑ 175 γιατροί, στον ΟΑΕΕ 70 γιατροί, στον ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ και στον ΟΓΑ   550 γιατροί  (μαζί με τους εργαστηριακούς). Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 175 γιατροί του ΙΚΑ και έχουν συμβληθεί 165 ιδιώτες που δεν καλύπτουν το σύνολο των ειδικοτήτων με τεράστιες ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες.

 

Πως μπορεί να εξεταστεί από γιατρό του ΕΟΠΥΥ ένας ασφαλισμένος;

Μέσω του 184  κλείνει ραντεβού με το γιατρό που επιθυμεί ή είναι διαθέσιμος εκείνη την περίοδο. Ο κάθε γιατρός έχει πλαφόν 200 επισκέψεων το μήνα. Άρα, είναι πολύ πιθανόν να μη μπορεί να εξεταστεί ο ασθενής δωρεάν από το γιατρό του.

 

Πως γράφουν τα φάρμακά τους οι ασθενείς;

Επικρατεί χάος. Ο καθένας κάνει ότι θέλει και το κράτος σιωπά.

Αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις:

· Με ραντεβού στο γιατρό τους.

· Οι πρώτοι 10  ασθενείς την μέρα γράφουν τα φάρμακά τους δωρεάν και οι υπόλοιποι πληρώνουν 10 ευρω.

· Στους γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο, η συνταγογραφία πληρώνεται ως ιατρική πράξη.

 

Τι γίνεται με τις εργαστηριακές εξετάσεις;

Είναι απαραίτητο το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό από το γιατρό του ΕΟΠΥΥ ή του νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας. Χωρίς αυτό, ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με το 100% της δαπάνης. Αν εξεταστεί σε εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ  (ΙΚΑ) ή του ΕΣΥ δεν πληρώνει συμμετοχή. Αν εξεταστεί σε ιδιωτικό εργαστήριο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, επιβαρύνεται με το 15% της δαπάνης.

Που υπάρχουν ιατρεία και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ;

Ιατρεία: Στο ΙΚΑ Αγ. Αλεξίου, στην Γούναρη, στην Γερμανού, στα Ζαρουχλέικα

Εργαστήρια: Στο ΙΚΑ Κορίνθου και Αγίου Αλεξίου μόνο.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι το πέρας του 2011  είχαν κλείσει τα ιατρεία του ΙΚΑ Παραλίας, Βραχνεΐκων, Αγίας Φωτεινής   και τα εργαστήρια της Άνω Πόλης και Ζαρουχλεΐκων με αποτέλεσμα την εκτίναξη των αναμονών είτε για εξέταση, είτε για εργαστηριακό έλεγχο. Μειώθηκαν δραματικά   οι κατ’ οίκον εξετάσεις των ασθενών του ΙΚΑ λόγω έλλειψης γιατρών.

Από την έλλειψη γιατρών και εργαστηρίων έχουν επανεμφανιστεί οι εικόνες ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και οι ουρές τους από τα ξημερώματα έξω από τα ιδιωτικά ιατρεία όσων ιατρών υπηρετούν στον ΕΟΠΥΥ.

Μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία ή κέντρα υγείας του ΕΣΥ;

Για τακτική εξέταση, μέχρι το 2011, τα νοσοκομεία δέχονταν δωρεάν τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ και του ΟΓΑ. Τώρα δέχονται όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς και των ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ και λοιπών ταμείων.  Η προσφυγή των ασθενών του ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας, με την έλλειψη γιατρών και προσωπικού που παρατηρείται στο ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια και στον ΕΟΠΥΥ, έχει οδηγήσει σεπολύμηνες αναμονές,  ιδίως για τη διενέργεια απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων οι οποίες γίνονται δωρεάν.  Αυτές οι αναμονές και η γραφειοκρατία που προκύπτει από την πρόσβαση στην ηλεκτρονική παραπεπτικογραφία και συνταγογραφία έχουν οδηγήσει είτε στην άμεση πληρωμή από τους ασθενείς στα ιδιωτικά εργαστήρια και ιατρεία είτε στη μη διενέργεια αυτών των εξετάσεων λόγω κόστους και αναμονής.

 

Ποιοι πληρώνουν στα νοσοκομεία για εξέταση;

Όλοι, εκτός από τους χρονίως πάσχοντες που παρακολουθούνται στο νοσοκομείο και τα επείγοντα περιστατικά.  Την τελευταία διετία, στους ανασφάλιστους,  εκτός από το 1.000.000 ανέργων,  πρέπει να προστεθούν και οιανυπολόγιστοι προς το παρόν ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Αυτοί, πέραν του ότι πληρώνουν για εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις στο100%, αν χρειαστεί να νοσηλευτούν, η δαπάνη τους χρεώνεται εξ ολοκλήρου και αν δεν την αποπληρώσουν τοκόστος βεβαιώνεται στην εφορία, με τις γνωστές συνέπειες.

 

Αν νοσηλευτεί κάποιος, πως καλύπτεται η δαπάνη;

Με το σύστημα του κρατικού τιμολογίου,  η όποια δαπάνη νοσηλείας καλύπτονταν στο 100%  από όλα τα ταμεία.  Με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια  (ΚΕΝ)  που ισχύουν από 1/11/11  και έχουν ανασταλεί τον τελευταίο μήνα, η δαπάνη διογκώθηκε στο τριπλάσιο ανά αιτία εισαγωγής μόνο από την εφαρμογή τους. Αν για κάποιο λόγο υπάρξει υπέρβαση της προβλεπόμενης από τα ΚΕΝ διάρκειας νοσηλείας για την όποια πάθηση, η επιβάρυνση μεταφέρεται στον ασθενή. Ας τονιστεί ότι ο ΕΟΠΥΥ παρά το ότι έχει συμβληθεί με το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών νοσοκομείων και εργαστηρίων, εκκρεμεί η σύμβασή του με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες που κάνουν τα νοσοκομεία λόγω της εξυπηρέτησης των εργαστηριακών εξετάσεων των ασθενών του ΕΟΠΥΥ δεν είναι εισπράξιμες έως τώρα από τα νοσοκομεία και αυτά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς έσοδα από τα ταμεία

Advertisements