Ο.Λ.Μ.Ε.: ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Posted on Updated on


www.olme.gr

e-mail:olme@otenet.gr                                                                Αθήνα, 21/12/11

              Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταδικάζει  την απόφαση του δικαστηρίου  της Σμύρνης  στην Τουρκία ( 28/10/11) με την οποία επιβλήθηκε ποινή 6 ετών και 5 μηνών σε 25 συνδικαλιστές /στριες της Egitim Sen ( Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Τουρκίας)  και της  KESK (Συνομοσπονδία των δημοσίων Υπαλλήλων) περιλαμβανομένων της γραμματέως των γυναικών Sakine Esen Yilmaz, των τέως γραμματέων των γυναικών Gulcin Isbert και Elif Akgul, και του Lami Osgen, προέδρου της KESK.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για αυτή την απόφαση και την αμέριστη αλληλεγγύη μας απέναντι σ΄αυτή  την αδικία. Απαιτούμε  την άμεση απελευθέρωση τους.            

Το έγγραφο της Egitim Sen 

Θέμα: Η υπόθεση της Egitim Sen -Η ετυμηγορία                       

30.11.2011

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η ετυμηγορία για την υπόθεση της Egitim Sen-KESK ανακοινώθηκε από το δικαστήριο της Σμύρνης την 28η Οκτωβρίου 2011. Στους 25 από τους 31 εναγόμενους επιβλήθηκε ποινή  6 ετών και 5 μηνών περιλαμβανομένων της γραμματέως των γυναικών Sakine Esen Yilmaz,  των τέως γραμματέων των γυναικών Gulcin Isbert και Elif Akgul, και του Lami Osgen, προέδρου της KESK (Συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων).  Οι δικηγόροι μας θα αποταθούν στο ανώτερο δικαστήριο για να εφεσιβάλουν την απόφαση. Αθωώθηκαν 6 από τους εναγόμενους.

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας προσπάθησαν να αποδώσουν στους συνδικαλιστές την κατηγορία των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης του (ΚCK) υποδεικνύοντας τις αποκαλούμενες μαρτυρίες όπως οι δημόσιες συνεδριάσεις των ενώσεων, και τα βιβλία που βρέθηκαν στις κατοικίες τους και μπορεί κανείς να βρει σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της Τουρκίας. Η χώρα μας υπό την εξουσία του AKP, στην οποία τα βιβλία είναι αποδεκτά ως «απόδειξη εγκλήματος», περνάει μέρες που μοιάζουν  με εκείνες  του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου του  1980.

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο διατύπωσε ανοιχτά στην κατηγορία του  ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτής της υπόθεσης και της ξεχωριστής διαδικασίας της υπόθεσης KCK στο Diyarbakir. Παρότι ήταν κατανοητό ότι οι ισχυρισμοί κατά των φίλων μας είναι άκυροι, 25 άτομα τιμωρήθηκαν αυθαίρετα. Αφότου έγινε κατανοητό ότι οι ισχυρισμοί του δικαστηρίου δεν είναι λογικοί, υπήρξε μία γενική προσμονή στους κύκλους των νομικών ότι η απόφαση θα ήταν αθωωτική αλλά ξαφνικά επενέβη ένα «αόρατο χέρι» και οι δύο δικαστές που χειρίζονταν την υπόθεση αντικαταστάθηκαν μόλις πριν την τελευταία ακρόαση.  Και ήταν αυτή η απόφαση που επιβλήθηκε από την πλειοψηφία του δικαστηρίου παρά την αντίθετη απόφαση του Ανώτατου δικαστή. Η «πλειοψηφία» που αποτελείται από δικαστές τίθεται επομένως σε αμφισβήτηση ως προς την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα.

Η KESK και οι συνεργαζόμενες με αυτή οργανώσεις υιοθετούν έναν ανεξάρτητο συνδικαλισμό, απορρίπτουν τις ρατσιστικές και τις  μεροληπτικές στάσεις και αντλούν τη δύναμή τους από τον κοινό αγώνα των εργαζομένων. Η συνομοσπονδία KESK και η συνδικαλιστική μας ένωση αποτελούν τα κυριότερα κέντρα αντιπολίτευσης στη δύναμη του ΑΚΡ που διανύει μία περίοδο στην οποία εφαρμόζει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και είναι ανίκανο να αναπτύξει πολιτικές που μπορούν να εγκαθιδρύσουν την ειρήνη στην Τουρκία.  Επίσης, δεν αποτελεί σύμπτωση ότι αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστολές  όταν συζητείται μία τροπολογία η οποία δεν επιτρέπει το δικαίωμα στην απεργία και στις συλλογικές συμβάσεις και στην οποία παλεύουμε ενάντια.  Από την αρχή,  δηλώνουμε ότι αυτή η υπόθεση είναι αντίθετη με την εκτίμηση  της κοινής γνώμης για την KESK και την Egitim Sen.

Από την αρχή, η ΕΙ και πολλές εκπαιδευτικές ενώσεις από όλο τον κόσμο  έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους.  Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας  σε όλους και να σας υπενθυμίσουμε ότι η υποστήριξή σας θα εκτιμηθεί. Η ένωσή μας και η συνομοσπονδία μας οργανώνουν  εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες σε όλη την Τουρκία ώστε να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο ζήτημα και να υπογραμμίσουν  την αδικία. Επίσης, το διοικητικό μας συμβούλιο σχεδιάζει μία επίσκεψη στα κύρια παγκόσμια και ευρωπαϊκά όργανα και τις ενώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ETUC, κτλ.. Θα υπάρξει ανακοίνωση και ενημέρωσή σας μόλις ετοιμαστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ίσως ζητήσουμε τη βοήθεια και την υποστήριξή σας με την έναρξη των συναντήσεων. Είναι επίσης σημαντικό για μας να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι  έχουμε ακόμη ισχυρή διεθνή  υποστήριξη και ότι αυτό το γεγονός είναι γνωστό και καταδικάζεται από πολλά άτομα σε όλο τον κόσμο. 

 Με εκτίμηση,

Mehmet Bozgeyik

Egitim Sen

Γενικός Γραμματέας

Advertisements