ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΝΙΑΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ : Ετήσιος απολογισμός αιρετών

Posted on


                 

    Μπροστά στις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ Δυτ. Ελλάδας θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για ζητήματα που απασχόλησαν όλο το προηγούμενο διάστημα το ΑΠΥΣΔΕ Δυτικής Ελλάδας, για τη στάση που κράτησε η Συμμαχία Ενιαίων Αγωνιστικών Κινήσεων, για τα συμπεράσματα που βγάζουμε  από τη λειτουργία του ΑΠΥΣΔΕ, καθώς και για τις προτάσεις που καταθέτουμε για να συμβάλουμε από κοινού με τον κλάδο και να επιδράσουμε στη διαμορφωμένη κατάσταση. 

Επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής 

    Η γενικότερη κυβερνητική πολιτική που εφαρμόστηκε στο χώρο της εκπαίδευσης είχε τις επιπτώσεις της και στις αρμοδιότητες του ΑΠΥΣΔΕ. Έτσι για δεύτερη φέτος χρονιά δε δόθηκαν εκπαιδευτικές άδειες, μειώθηκαν θέσεις σε ΚΠΕ μέσα από τη συγχώνευσή τους, υπήρξαν παρεμβάσεις για συγχωνεύσεις σχολείων κλπ. Σε όλα τα ζητήματα που προέκυψαν σταθήκαμε στο πλάι των συνδικαλιστικών οργάνων, ενημερώναμε τα Δ.Σ των ΕΛΜΕ και συμμετείχαμε στις περίπου δέκα κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για ζητήματα που τα Δ.Σ έθεταν στην Περιφερειακή Διεύθυνση.  

 

Ζητήματα υπηρεσιακών αλλαγών

 

   Το συμβούλιο απασχόλησαν ζητήματα διεκπεραίωσης υπηρεσιακών αλλαγών, όπως: απαλλαγές Διευθυντών και Υποδιευθυντών σχολείων, χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών, διακοπή υπηρεσιακών αδειών, κ.ά. Σε όλα τα παραπάνω, καθώς και σε άλλα παρόμοια ζητήματα δώσαμε την έγκρισή μας, αφού οι αλλαγές που αναφέρονταν στις αιτήσεις των συναδέλφων ήταν και επιθυμίες τους.

 

Επιλογή διευθυντών Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου ΑΕΙ Πάτρας

 

    Μέσα στο καλοκαίρι έγιναν οι κρίσεις για επιλογή διευθυντών των Πειραματικών σχολείων ΑΕΙ Πάτρας. Οι απόψεις μας για την εγκύκλιο επιλογής έχουν κατατεθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Θεωρούσαμε ότι υπάρχουν προβλήματα και στη μοριοδότηση των αντικειμενικών κριτηρίων, πολύ  περισσότερο όμως στη συνέντευξη . Γιαυτό τονίσαμε ότι η παρουσία μας στόχο έχει την περιφρούρηση της αξιοπρέπειας των συναδέλφων και τον έλεγχο για την απόδοση των πραγματικών αντικειμενικών μονάδων. Η βαθμολογία του αιρετού ήταν ίδια σε όλους τους υποψήφιους , θέλοντας με αυτό τον τρόπο να σηματοδοτήσει την αντίθεσή του στη συνέντευξη και στον τρόπο που πιθανόν θα επηρέαζε τη σειρά των υποψηφίων με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι η συνολική βαθμολογία των υποψηφίων από το ΑΠΥΣΔΕ δεν άλλαξε τη σειρά τους στον πίνακα των αντικειμενικών κριτηρίων.

 

Επιλογή υπευθύνων και μελών  περιβαλλοντικών  της περιοχής Δυτ. Ελλάδας

 

    Καταγγείλαμε το γεγονός της συγχώνευσης  των περιβαλλοντικών κέντρων της περιοχής μας στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής μείωσης του προσωπικού που αποσπάται σε αυτά. Πέντε άτομα για να λειτουργήσουν το περιβαλλοντικό κέντρο του Μεσολογγίου και του Θέρμου και έξι για τη λειτουργία της Κλειτορίας και Ακράτας είναι πολύ λίγα αν σκεφτεί κανείς ότι εξυπηρετούν Δημοτικά , Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή των συναδέλφων έπαιξε η παρέμβασή μας στην εφαρμογή της εγκυκλίου σχετικά με την προσμέτρηση μορίων από εκδόσεις βιβλίων σχετικών με την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η παρέμβαση αυτή οδήγησε στην αλλαγή απόφασης που είχε λάβει το ΑΠΥΣΠΕ και στην προσαρμογή της στη θέση που υποστηρίξαμε. Τελικά βαθμολογήθηκε  το εκδοτικό έργο των συναδέλφων και υπολογίστηκε στα αντικειμενικά τους μόρια. Σε σχέση με τη  διαδικασία της συνέντευξης η στάση μας ήταν η ίδια με αυτή της επιλογής διευθυντών. Τελικά και εδώ ο τελικός πίνακας δεν άλλαζε τη σειρά που είχαν οι υποψήφιοι με βάση τα αντικειμενικά τους μόρια.

 

Απόδοση δεύτερης ειδικότητας

 

Μέσα στον Οκτώβρη συζητήθηκε το θέμα της απόδοσης δεύτερης ειδικότητας στους συναδέλφους που είχαν και δεύτερο πτυχίο. Δημιουργήθηκε σοβαρό θέμα για την απόδοση δεύτερης ειδικότητας στους ΠΕ 19 που είχαν διοριστεί με σεμινάρια και προϋπηρεσία και είχαν πτυχίο από άλλη σχολή. Υποστήριξα την απόδοση της ειδικότητας παρά το γεγονός ότι η εγκύκλιος την πρόβλεπε μόνο σε όσους είχαν κάνει μετάταξη στον αντίστοιχο κλάδο. Τελικά στο ΑΠΥΣΔΕ ομόφωνα ψηφίστηκε να δοθεί η δεύτερη ειδικότητα στους συναδέλφους αυτούς. Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός αν υπολογίσει κανείς το γεγονός ότι τα μισά ΑΠΥΣΔΕ της χώρας δεν την έδωσαν στους συναδέλφους της περιοχής τους.

 

Πειθαρχικές διώξεις

 

Στο διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου που λειτούργησε το ΑΠΥΣΔΕ εξετάστηκαν δύο πειθαρχικές υποθέσεις στελεχών διοίκησης. Στη μία που αφορούσε Διευθυντή Λυκείου στην Ηλεία και η δίωξη έγινε μετά  από καταγγελίες του συλλόγου του σχολείου του, υποστήριξα  την επιβολή της ποινής της έγγραφης επίπληξης , ποινή που ομόφωνα επιβλήθηκε από το ΑΠΥΣΔΕ. Στη δεύτερη που αφορούσε ένσταση κατά ποινής που είχε επιβληθεί από τον Προϊστάμενο Τεχνικής Εκπαίδευσης σε συνάδελφο της Αχαΐας υποστήριξα την απαλλαγή του από τις κατηγορίες και την ποινή που του είχε επιβληθεί πράγμα που τελικά  έγινε.

 

Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Η χρονιά που διανύουμε είναι η πιο κρίσιμη στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Οι καταστροφικές επεμβάσεις  που έγιναν στις εργασιακές μας σχέσεις, η αξιολόγηση που έρχεται μέσα από την εφαρμογή του μισθολογίου, η ένταση του αυταρχισμού που ήδη σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας εκδηλώνεται με διώξεις συνδικαλιστών, η αφαίρεση κατακτήσεων ,όπως η συμμετοχή των αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια που προβλέπεται από το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, οι απολύσεις και οι εφεδρείες, όλα αποτελέσματα της πολιτικής του μνημονίου που εφαρμόζεται και θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται , κάνουν απαραίτητη τη συσπείρωση των συναδέλφων σε μέτωπα αντίστασης κατά της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, μέχρι την ανατροπή της. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

 

Για τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΝΙΑΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αντρέας Γαλάζιος, αιρετός ΑΠΥΣΔΕ

 

Ηλίας  Παπαχατζής, αναπληρωτής αιρετός ΑΠΥΣΔΕ

 

 

Advertisements