Ζωντανή σύνδεση με Μαδρίτη πλατεία del sol

Posted on Updated on


Πανώ στην πλατεία έγραφε : σσσσσ οι Έλληνες κοιμούνται…..

Τις τελευταίες μέρες η Ισπανία συγκλονίζεται από ένα κίνημα νέων (κυρίως αλλά όχι μόνο), που διαδηλώνει ενάντια στο σύστημα, ζητώντας πραγματική πολιτική και οικονομική δημοκρατία. Όλα ξεκίνησαν στις 15 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία είχαν καλεστεί διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα “Πραγματική Δημοκρατία Τώρα”. Αυτή η ημέρα δράσης, που προετοιμαζόταν εδώ και 2 μήνες, κυρίως μέσω ιντερνέτ, ορίστηκε μια βδομάδα πριν τις τοπικές εκλογές της Ισπανίας, στις 22 Μαϊου, προφανώς όχι τυχαία. 

Την Κυριακή 15 Μαΐου, σε 60 πόλεις τις Ισπανίας, δεκάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας “Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών” και “Δεν μας αντιπροσωπεύουν”. Συνολικά υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 130.000 άνθρωποι στις μέρες δράσεις, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη Μαδρίτη (25.000) και στη Βαρκελώνη (15.000). 

Μετά το τέλος της διαδήλωσης στη Μαδρίτη, μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, εντελώς αυθόρμητα, παρέμειναν στην κεντρική πλατεία Puerta del Sol, και κατασκήνωσαν εκεί. Ο παραλληλισμός με την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, μάλλον δεν ήταν τυχαίος. Τα ξημερώματα της 17ης Μαϊου, η αστυνομία εκκένωσε βιαίως τους συγκεντρωθέντες, 19 από τους οποίους συνελήφθησαν. Αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι/ες, αφού τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. 

Καθώς τα νέα της βίαιης εκκένωσης διαδόθηκαν, οι ιστοσελίδες μέσω των οποίων οργανώνονται οι διαδηλώσεις άρχισαν να βουϊζουν από το κάλεσμα για επανακατάληψη της πλατείας στις 8.00 το απόγευμα. Και έτσι έγινε: 10.000 κόσμος γέμισε την Puerta del Sol, όπου το κλίμα θύμιζε προεπαναστατική κατάσταση. 

Στην συνέλευση που ακολούθησε αποφασίστηκε να παραμείνει η κατάληψη της πλατείας μέχρι την Κυριακή 22 Μαϊου, ημέρα των εκλογών. Κάθε βράδι στις 8.00 θα γίνεται μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση. 

Αντίστοιχες καταλήψεις έχουν γίνει και σε δεκάδες άλλες κεντρικές πλατείες της Ισπανίας, με μικρότερη πάντως μαζικότητα.

Online video chat by Ustream