Τι είδους άνθρωποι κατοικούν σε αυτή την πόλη, την Πάτρα;

Posted on Updated on


Του Κώστα Β. Μάρκου

22/02/2011

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι στιγμές που ζούμε σαν λαός και σαν έθνος είναι κρίσιμες. Ο καθένας έχει την άποψη του για τα προβλήματα και είτε τη διατηρεί για τον εαυτό του, είτε τη καταθέτει δημόσια και (ακόμα καλύτερα) την υπερασπίζεται αγωνιστικά.

Όλα αυτά έχουν κοινά χαρακτηριστικά πανελληνίως και οι εξελίξεις ακολουθούν παρόμοια πορεία, από τη Γαύδο έως τους Ψαράδες της Φλώρινας και από τους Οθωνούς (δυτικά της Κέρκυρας) έως το Καστελλόριζο. Υπάρχει όμως και μια περιοχή στη πατρίδα μας που αναμφισβήτητα διαφέρει (σαν το Γαλατικό χωριό του Αστερίξ), η Πάτρα!

Εξηγούμαι:

Απαριθμώ μερικά από τα χαρακτηριστικά προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων της που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια:

  • Έως πριν 2 χρόνια που άρχισε η κατασκευή του δρόμου Κόρινθος – Πάτρα κάθε 10 μέρα υπήρχε 1 νεκρός από τροχαίο ατύχημα. Δεν υπάρχει Πατρινή οικογένεια που να μην έχει θρηνήσει στο ευρύτερο συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον της κάποιο νεκρό ή βαριά τραυματία.
  • Εδώ και 2 χρόνια, που άρχισε η κατασκευή του δρόμου σταμάτησαν τα ατυχήματα, αλλά η διαδρομή έως τη Κόρινθο διαρκεί 1 ½ ώρα (στη καλύτερη περίπτωση) και στοιχίζει πάνω από 3 Ευρώ. Τη 10ετία του ’60 ήταν δωρεάν και δεν διαρκούσε τόση ώρα.
  • Η περίθαλψη που παρέχεται στους ασθενείς είναι χειρότερη από τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας σε περίοδο Ισραηλινής επίθεσης. Παρά τη 20ετή παρουσία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εξοργιστικά μεγάλος αριθμός ασθενών νοσηλεύεται (και πεθαίνει) σε συνθήκες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  • Καραβάνια εξαθλιωμένων μεταναστών που αναζητούν μια καλύτερη μοίρα, χειραγωγημένοι από επιτήδειους που τους εκμεταλλεύονται, συσσωρεύονται στο παραθαλάσσιο μέτωπο αναμένοντας την «ευκαιρία».
  • Τόνοι σκουπιδιών που είναι μονίμως εναποτιθέμενα σε κεντρικούς και μη δρόμους, έχουν γίνει μόνιμο στοιχείο της καθημερινότητας και της αισθητικής των κατοίκων
  • Και δεκάδες άλλα προβλήματα όπως κυκλοφοριακό, αποβιομηχάνιση κ.λ.π. που κάνουν μεγαλύτερο το κατάλογο.

Όλα αυτά με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι αποτελούν Πατρινή ιδιαιτερότητα και δεν αναφέρω τα κοινά πανελληνίως όπως Μνημόνιο, ανεργία, κρίση, λιτότητα κ.λ.π.

Γιατί λοιπόν ισχυρίζομαι ότι η Πάτρα διαφέρει και αναρωτιέμαι τι είδους πολίτες τη κατοικούν;

ΓΙΑΤΙ για όλα αυτά και ενδεχομένως και για κάποια άλλα που μου διέφυγαν, μόνο μια φορά (άντε μιάμιση αν υπολογίσουμε το θέμα των μεταναστών) οι Πατρινοί θέλησαν μαζικά να κινητοποιηθούν, να διεκδικήσουν, να αγωνισθούν, να απαιτήσουν από τους υπευθύνους και να διαδηλώσουν για τη πόλη τους.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ!!!

Ερωτώ λοιπόν: Υπάρχει ελπίς;

Advertisements