Συντονιστική Επιτροπή Διοριστέων Αδιόριστων Εκπαιδευτικών – Σωματείο 24μηνο και ΑΣΕΠ : Να αποτρέψουμε το σχέδιο για μηδενικές προσλήψεις στην Παιδεία.

Posted on Updated on


ΟΛΟΙ στο Υπουργείο Παιδείας στις 5/1

24/12/2010

ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 11:00πμ

Η διαβεβαίωση με τον πιο επίσημο τρόπο, τόσο από την ίδια υπουργό παιδείας(Έθνος, 28/11), όσο και από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Κο Κουλαϊδή στην τελευταία συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία διοριστέων με στελέχη του υπουργείου, ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο από τη νέα χρονιά θα ισχύσει και στην εκπαίδευση η αναλογία μίας πρόσληψης για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις, επιβεβαίωσε κάποιους από τους χειρότερους φόβους μας. Ένα υπουργείο που ενώ είχε εξαιρεθεί από το πάγωμα των προσλήψεων και ενώ είχε να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κύμα συνταξιοδοτήσεων φέτος το καλοκαίρι, προτίμησε να αφήσει εκτός σχολείου περίπου 3.000 εκπαιδευτικούς οι οποίοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι το σχέδιο που ετοιμάζεται οδηγεί σε μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση για τη νέα χρονιά. Τα άδεια από υπαλλήλους γραφεία και διευθύνσεις μετά την ανάκληση των αποσπάσεων προκειμένου να καλυφθούν όπως-όπως τα κενά, είναι έτοιμα να υποδεχθούν μεταταγμένους υπαλλήλους από τις προς πώληση ΔΕΚΟ και οι οποίες θα θεωρούνται νέες προσλήψεις. Ο αριθμός συνταξιοδοτήσεων μάλιστα πάνω στις οποίες θα βασιστεί ο υπολογισμός της αναλογίας αποχωρήσεων-προσλήψεων δεν θα είναι ο αυξημένος φετινός, αλλά οι συνταξιοδοτήσεις της επόμενης χρονιάς.

Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός σε άλλα επίπεδα

Το τι έχουμε ακούσει όλο αυτό το διάστημα από τα στελέχη του υπουργείου θα μπορούσε να ήταν για γέλια αν δεν αποτελούσε εμπαιγμό για τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων. Άνθρωποι τον οποίων ο λόγος δεν έχει καμία βαρύτητα και συνέπεια, αντιμετωπίζουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν αδικηθεί κατάφωρα, ως κάποιους ενοχλητικούς που με δυο-τρεις κουβέντες πρέπει να ξεφορτωθούν. Η «δεδομένη απορρόφηση το επόμενο καλοκαίρι» με χαρακτηριστική ευκολία έγινε ένα ξερό μην «περιμένετε και πολλά πολλά- θα γίνουν ελάχιστοι διορισμοί». Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να μας πουν κατάμουτρα ότι δε διοριστήκαμε «επειδή δεν υπήρχαν κενά». Προφανώς και η πρόσληψη χιλιάδων (ακόμα απλήρωτων στην πλειοψηφία τους) αναπληρωτών αποτελεί μαγική εικόνα και οι συνάδελφοι κλήθηκαν να καλύψουν θέσεις που δεν υπήρχαν. Αποκορύφωμα του σουρεαλιστικού δράματος που βιώνουμε αποτέλεσε η έκδοση της διυπουργικής εγκυκλίου στις 20/10/2010 η οποία προέβλεπε την απορρόφηση μέσα στη χρονιά όλων των διοριστέων των οποίων τα οριστικά αποτελέσματα είχαν εκδοθεί εντός του 2009. Η «γνωμοδότηση» ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν αφορά το υπουργείο παιδείας γιατί αυτό είχε εξαιρεθεί από το πάγωμα των προσλήψεων μας έκανε προς στιγμή να αμφιβάλλουμε για την ίδια μας την ύπαρξη. Κάπως έτσι φτάσαμε στο τραγελαφικό αποτέλεσμα οι διοριστέοι του «εξαιρουμένου» υπουργείου Παιδείας να είναι οι μόνοι των οποίων ο διορισμός έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Μάλιστα για ορισμένες κατηγορίες δεν υπάρχει και καμία διασφάλιση είτε ότι θα έχουν απορροφηθεί μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου(24μηνο) είτε ότι θα προστατευθούν από ενδεχόμενες μεταγενέστερες ανακατατάξεις στη σειρά των πινάκων διοριστέων(40% τεχνικών ειδικοτήτων).

Χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δε δώσαμε

Τα παραπάνω μπορούν να εκπλήσσουν μόνο όσους πίστευαν πως οι διορισμοί μας εξαρτώνται από τις δεσμεύσεις του υπουργείου. Όσοι πιστεύαμε εξ’ αρχής πως το αποτέλεσμα αυτής της μάχης εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική μας διάθεση να αγωνιστούμε και να πιέσουμε για το δίκιο μας, δεν νιώθουμε καμία έκπληξη. Η δική τους αλαζονεία πηγάζει από τη δική μας απάθεια και μόνο η κινητοποίηση μας μπορεί να τους κόψει τη φόρα. Οι δικαιολογίες και τα ψέματα τελείωσαν και από εδώ και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες των (μη) πράξεών του. Γιατί πλέον δεν παλεύουμε μόνο για το διορισμό μας αλλά και για την αξιοπρέπεια μας και η ιστορία δεν ήταν ποτέ επιεικής με όσους δέχθηκαν να την ξεπουλήσουν έναντι κούφιων υποσχέσεων και δεσμεύσεων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 11:00πμ

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού με οποιοδήποτε τρόπο(ΑΣΕΠ, 40%, 24μηνο+ΑΣΕΠ, 30μηνο, κλπ.) αλλά και όσους εκπαιδευτικούς(μόνιμους ή αδιόριστους) και μη αισθάνονται αλληλέγγυοι να δώσουν το παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας στις 5 Ιανουαρίου. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το χορό τον κινητοποιήσεων και να ευχηθούμε «καλή χρονιά» σε αυτούς που τόσο καιρό παίζουν με τις ζωές μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

· Άμεσους Συμπληρωματικούς Διορισμούς όλων των διοριστέων εκπαιδευτικών

· Διασφάλιση του δικαιώματος διορισμού όλων των κατηγοριών

Συντονιστική Επιτροπή Διοριστέων-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Σωματείο 24μηνο και ΑΣΕΠ